Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

prawdziwki po giżycku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
jajko 2-3 szt.
śmietana słodka 3 łyżki
mąka 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
sól
masło 1 kostka
natka pietruszki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: prawdziwki po giżycku

Grzyby oczyść, zalej mlekiem i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj je do miękkości. jajka wbij do miseczki. Dodaj śmietanę i roztrzep widelcem. Na dwa osobne talerze wsyp mąkę i tartą bułkę.
Ugotowane kapelusze prawdziwków dokładnie osusz. Posyp solą i pieprzem. Obtocz w mące. Prawdziwki panieruj w rozmąconych jajkach, a następnie w tartej bułce.
Na patelni rozgrzewaj po łyżce masła. Partiami wkładaj panierowane grzyby. Smaż na złoty kolor z obu stron. Przełóż na półmisek. Obłóż kawałeczkami pozostałego masła i udekoruj listkami natki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak