Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gulasz cielęcy z dzikim ryżem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż biały 10 dag
ryż dziki 10 dag
sznycle z mięsa cielęcego 50 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
pieczarki 30 dag
olej 2 łyżki
sól
bulion wołowy 250 ml
śmietana kremówka 20 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka
sos pieczeniowy 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: gulasz cielęcy z dzikim ryżem

Obydwa rodzaje ryżu ugotuj w posolonej wodzie. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Dymki pokrój na kawałeczki. Pieczarki oczyść, większe przekrój na pół, małe pozostaw w całości. Na patelni rozgrzej olej, usmaż na nim mięso na rumiano.
Mięso zdejmij z patelni, oprósz je solą i pieprzem. Na tym samym tłuszczu smaż 2 minuty pieczarki z dymką. Dodaj mięso. Podlej bulionem. Doprowadź do wrzenia. Dodaj śmietanę, gotuj 3 minuty. Do gulaszu wsyp sos pieczeniowy, dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem i sokiem z cytryny.
Ryż przełóż do miseczek. Lekko ugnieć łyżką. Miseczki postaw do góry dnem na talerzach i ostrożnie zdejmij je, by powstały ryżowe kopczyki. Obok nałóż porcje gulaszu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak