Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy z makiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
mleko 0,5 szkl
drożdże 2 dkg
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 3 szt
margaryna 5 dkg
sól szczypta
Nadzienie:
mak w puszce 500 gr
białko 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z makiem

Mleko zagrzać i rozpuścić w nim połowę cukru i drożdże, żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Margarynę rozpuścić.
Wszystkie składniki połączyć dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce.
Białka ubić na pianę i wymieszać z masą makową.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok 50x22 cm.
Rozsmarować masę makową i zwinąć w rulon. Położyć okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać nożem dookoła cały strudel , każdą naciętą część wykręcić nacięciem do góry, wszystkie jednak w jedną stronę. Odstawić na ok 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do ok 175 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 11.04.2012 16:12
doskonały
Emilia22 07.04.2011 19:10
pięknie wygląda
polly66 06.02.2011 12:54
chce się zjeść
Krystyna32 23.01.2011 09:08
wow !!! robi wrażenie
Misiek1 23.01.2011 08:53
Wspaniale wyrośnięty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak