Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba w sosie słodko-pikantnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos sojowy 2 łyżki
wino białe wytrawne 1 łyżka
sos:czosnek 2 ząbki
dymki 2 szt
papryczki chili 2 szt
olej 2 łyzki
bulion 3/4 szkl
mąka kukurydziana 2 łyżeczki
mąka na ciasto 10 dag
Imbir mielony Prymat 1 dag
marynata 2 dag
imbir 2 dag
karp 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: ryba w sosie słodko-pikantnym

Przygotować marynatę z imbiru, sosu sojowego i wina, włożyć do niej oczyszczoną rybę na 20 minut.
Przygotować składniki na sos: dymki i chili posiekać, dodać imbir, wymieszać.
Mąkę zmiksować z 150 ml wody , odstawić,
Rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć przez 2 minuty składniki sosu, bulion wymieszać z mąką kukurydzianą, dodać do sosu, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Rybę oprószyć mąką kukurydzianą , zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron około 10 minut.
Usmażoną rybę przełożyć na ogrzany półmisek, polać gorącym sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 24.01.2011 11:25
muszę kiedyś zrobić taki sos;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak