Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec z masą zielona i polewą
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/38363/biszkopt-z-4-jajek.html
Jednak ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie mieszamy. Pieczemy w osobnych formach keksowych. Gotowe kroimy w \"kromki\".
Budynie rozrabiamy w 50 ml mleka i dodajemy cukier, resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się wlewamy budynie i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękka margarynę ucieramy dodając po łyżce budyniu. Gotową masę schładzamy ok 20 min. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy barwnik zielony i dokładnie mieszamy. Gotową masa przekładamy ciasto. Jeden kawałek ciast jasnego + masa zielona + ciasto ciemne + masa jasna + ciasto jasne + masa zielona + ciasto ciemne + masa jasna ... Gotowe polewamy polewą czekoladową, a następnie robimy szlaczek lukrem zielonym. Smacznego !!