Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówki wadowickie

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto francuskie:

masło 300 gramów
mąka 300 gramów
ocet 1 łyżka
jajko 1 sztuka

Krem:

mleko 3,2% 1/2 litra
żółtko jajek 7 sztuk
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówki wadowickie

Przygotowanie ciasta francuskiego: Odważ 10 dag mąki i 30 dag masła. Uformuj kulę maślaną i odłóż do momentu przygotowania drugiej części ciasta. 20 dag mąki, 1 jajko, ocet i ciepłą wodę zagnieć jak na ciasto pierogowe, a następnie rozwałkuj.

Na rozwałkowane ciasto pierogowe połóż przygotowaną „kulę maślaną” i delikatnie rozprowadź na całości.

Tak przygotowane ciasto złóż w kopertę i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Po 15 minutach wyciągnij ciasto i wałkuj w jedną stronę na grubość nie większą niż 1 cm. Złóż ponownie tak, aby uzyskać postać kwadratu i odstaw na 15-20 min do zamrażalnika. Czynność tę powtarzaj 4 razy w podanym odstępstwie czasowym.

Gotowe ciasto na kremówki podziel na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm. Wyłóż na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni C przez 15-25 minut (aż się ładnie zarumieni). Tak samo upiec drugą część ciasta.

Krem: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mleko i całość gotować przez około 3 minuty. Gdy masa ostygnie utrzeć z nią masło. Gotowy krem włożyć do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjąć krem z lodówki, posmarować nim ciasto i przykryć drugim kawałkiem. Posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 12.06.2011 21:19
pycha
Agnik 16.03.2011 20:53
Też wypróbuję
Elżbieta17 12.03.2011 16:08
Muszę wypróbować ten przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak