Przepis i sposób przygotowania na: Kaszubska sałatka śledziowa
2 jajka
1 mała cebula (5 dag)
1 średniej wielkości jabłko (10 dag)
sok z cytryny
3 średnie ogórki kiszone (20 dag)
6 łyżek śmietany 18%
pieprz
sól
Matiasy opłukać z oleju, włożyć do miski i zalać zimną przegotowaną wodą. Moczyć przez około 90 minut, następnie ponownie opłukać zimną wodą i pokroić w paski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć z soku.
Do miski przełożyć matiasy, jajka, cebulę, jabłko i ogórki kiszone. Dodać śmietanę, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut.