Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłka z wiśniami w kremie waniliowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 5 sztuki
wiśnie 10 sztuk
cukier 1 łyżka
woda 2 szklanki
Krem:
mleko 1 ½ szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: jabłka z wiśniami w kremie waniliowym

Jabłka obrać pozbawić gniazdek nasiennych a następnie ugotować w dwóch szklankach wody z łyżka cukru. Osuszyć i ułożyć w miseczkach, w miejsce po gniazdkach nasiennych ułożyć po jednej wydrylowanej wiśni. Krem: z mleka odlać 3 łyżki i rozprowadzić nimi mąkę. Resztę mleka zagotować mieszając wlać mleko z mąką rozrobione i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać trochę mleka gorącego, dodać żółtka do reszty gorącego mleka ciągle mieszając potrzymać na słabym ogniu przez chwilę nie dopuszczając do wrzenia. Gdy krem zrobi się gęsty, wstawić garnek do zimnej wody i mieszając ostudzić krem, a następnie zalać nim jabłka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marybeth
Marybeth 09.08.2011 10:04
Pyszne :)
Agnieszka/picola 05.06.2011 22:22
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak