Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone wokala

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

korzeń chrzanu 1 sztuka
czosnek 1 główka
koper z nasionami 1 wiązka
ziele angielskie kilka sztuk
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk
ogórki 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone wokala

Zalewa: na 1 l wody - 2 płaskie łyżeczki soli

Słoiki (na tę ilość ogórków zazwyczaj potrzebuję 7 słoików o pojemności 3/4 litra) umyć i wyparzyć.

Ogórki umyć.

W garnku zagotować wodę z solą.

W słoikach układać ogórki, przekładając je przyprawami (przypraw nie należy żałować!). Do słoików nalewać wrzącą zalewę, przykrywkę mocno dokręcić, słoiki ustawić dnem do góry - po ostudzeniu oczywiście odwrócić. Ponieważ przepis nie jest mój, tylko mojej teściowej, nie będzie brakiem skromności, gdy stwierdzę: NIE MA LEPSZYCH OGÓRKÓW KISZONYCH!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak