Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort śmietankowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3/4 szkl.
mąka 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 5 szt.
galaretka agrestowa
galaretka brzoskwiniowa
Żelatyna wieprzowa Prymat
Biszkopt 6 szt.
jajko 6 szt.
masa 1 litr
kremówka 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: tort śmietankowy

z podanych składników ubić biszkopt oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno z cukrem,wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej delikatnie wymieszać łyżką wylać do tortownicy i upiec ok.20min.w temp.180st.wystudzić i pokroić na min.3 placki,przygotować masę śmietankową,żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku,śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać,przekładać masą przekrojone placki trochę masy odłożyć do udekorowania tortu z boku i wokoło na górze na środek położyć twarde kolorowe galaretki rozpuszczone w połowie ilości wody,wstawić do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 29.02.2012 18:15
rewelacyjny torcik i te galaretki na wierzchu... pięknie wygląda
mirosława4 23.07.2011 14:55
i też tak smakuje:)
Wafelek2601 23.07.2011 12:34
wygląda super
eli82 30.06.2011 10:56
super
Grazyna0211 26.04.2011 09:42
super ten tort
IKrakowianka 07.02.2011 13:43
Apetyczne ciacho!
MAR3STA 05.02.2011 16:00
palce lizać;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak