Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka półfrancuskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
margaryna
drożdże 3 dkg
mleko 1/2 szkl
cukier wanilinowy cały
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka półfrancuskie

Wsypujemy drożdże do letniego mleka i gdy się całkowicie rozpuszczą zagniatamy ciasto. Sypiemy mąkę na stolnice, dodajemy margarynę i rozcieramy w rękach na drobną kaszkę. Dodajemy drożdże i wyrabiamy na jednolitą masę.. Zawijamy ciasto w czystą ściereczkę i wkładamy do naczynia z zimną wodą na całą noc. Wyjmujemy ciasto z wody i wałkujemy na cienkie placuszki podsypując lekko mąką. Szklaneczką wyciskamy ciasteczka i pieczemy na złoty kolor. Po wyjęciu z pieca jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.12.2011 13:22
pyszne !!!
Iwona51
Iwona51 06.08.2011 09:05
smaczne
ada12302 21.01.2011 21:31
pyszne
accee 21.01.2011 21:20
Najs

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak