Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zajączek i Serducho - mazurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
masło 36 dag
cukier 16 dag
żółtko jajek 8 szt
czekolada deserowa 1 szt
mleko 6 łyżek
wiórki kokosowe 1 szt
orzechy laskowe szczypta
orzechy włoskie szczypta
kajmak 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zajączek i Serducho - mazurek

1. CIASTO: Utrzyj masło z cukrem pudrem i żółtkami, dodaj mąkę i wymieszaj. Uformuj kulę, a następnie owiń ją w folię w wstaw na godzinę do lodówki.
2. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je cienko. Wytnij z ciasta kształt zajęczej głowy. Możesz dla ułatwienia posłużyć się szablonem (narysuj kształt, jaki chcesz otrzymać na tekturze, wytnij nożyczkami i przyłóż do ciasta, nożykiem odrysuj kształt).
3. Przełóż na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę. Z resztek uformuj ruloniki, którymi obtocz krawędzie zajęczej głowy. Powinny wystawać ponad poziom ciasta. Będą foremką dla masy. Piecz przez 15 min., w temp. 190 stopni.
4. MASA: Puszkę masy wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą(w kąpieli wodnej) i 6 łyżkami mleka. Rób to w miseczce ustawionej nad parą, wtedy składniki masy łatwiej się połączą.
5. Upieczone ciasto wystudź, a następnie udekoruj. Zalej cały środek mazurka masą. Zrób dekorację z wiórek i orzechów.
6. Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby masa stężała. Gotowe krój w kostkę i jedz, jak czekoladowo-orzechowe batoniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 18.11.2012 23:47
super danie;]
Tahitha 28.01.2011 13:59
Śliczności .. Pyszności ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak