Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Bubuszny

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
kakao w proszku 5 dag
cukier 30 dag
jaja 8 szt
czekolada biała 1 szt
śmietanka kremowa 200 g
śmietan fix 1 szt
masło extra 1 szt
budyń 1 szt
cukier puder 350 g
glukoza 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 35 ml
galaretka owocowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Bubuszny

1. Biszkopt:Oddzielamy żółtko od białka, białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka chwileczkę miksujemy, dodajemy przepianą mąkę wymieszaną z kakaem i delikatnie mieszamy dłonią lub drewnianą łyżką.
2. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, wlewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. ok 190-200 stopni. Gdy ma ładny kolor sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się do niego przykleja, jeśli nie ciasto jest dobrze upieczone.
3. Wystudzone ciasto dzielimy na 3 części.
4. Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce na małym ogniu. Wystudzić mocno. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany). Rozetrzeć kostkę masła Extra (żadne tam mixy).
5. Do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń zimny budyń (ja robię budyń sama- 1/2 l. mleka, 2łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier do smaku i cukier waniliowy; ale równie dobrze może być z torebki tylko trzeba dać trochę mniej mleka żeby był gęsty).Dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą. Dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.
6. Masa cukrowa: Żelatynę rozpuszczamy w 35 ml wody i mieszamy z cukrem pudrem i glukoza. Jak już mamy kulę elastycznej masy to ją rozwałkowujemy. Moja rada jak ktoś chce kolor różowy,zielony czy żółty to najlepiej jest dodać galaretki o kolorze jaki chcemy do żelatyny i rozpuścić. Oczywiście dodajemy nie za dużo.
7. Tort przekładamy kremem i smarujemy wierch i delikatnie trochę boki. Na tort rozkładamy cukrową masę. Z pozostałych resztek masy możemy coś wyciąć lub zrobić dekorację. Nie należy długo trzymać masy niezużytkowanej ponieważ szybko schnie, aby skleić części masy cukrowej przykleimy ją za pomocą wody wymieszanej z cukrem pudrem lub klejem spożywczym. Tort jest pracochłonny a efekt niesamowity, ja ten tort robiłam na praktykach i miałam mało czasu dlatego nie jest idealnie ładny, ale dostałam za niego 6, bo nie tylko smakował ale też wyglądał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 28.01.2011 08:57
super
Tahitha 24.01.2011 13:23
Super przepis, torcik tez wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak