Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka kawowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 2 lyzeczki
mąka 1,5 szklanki
cukier 250 g
jajko 4
masło 250 g
proszek do pieczenia 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: babka kawowa

Masło uciieramy z cukrem, dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Kolejno dodajemy mąkę i proszkek do pieczenia i ponownie zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodajamy kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody, mieszamy.

Do foremki nakładamy na przemian po łyżce ciasto jasne i ciasto z kawą. Lekko wymieszać widelcem, żeby powstał marmurkowy wzorek. Babkę pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 03.05.2012 17:42
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak