Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
woda letnia 1 szklanka
jajko 1 sztuka
drożdże 3 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
mak 1/2 szklanki
cukier do wody 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki

Drożdże rozmieszać w wodzie, dodać do mąki razem z cukrem, solą i jajkiem. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na około 30 min, pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie utoczyć wałeczki, które zwinąć w obwarzanki, przykryć i zostawić na kolejne 30 min.
W garnku zagotować wodę z cukrem (1 łyżeczka cukru na litr wody) i do gotującej się wody włożyć obwarzanki, sparzyć około 2 min. Odsączyć z wody, posypać makiem i piec 15 min w temp 150-160st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 10.02.2013 13:59
ciekawe czy smakują jak te oryginalne krakowskie:)
IlonaAlbertos 02.07.2012 12:13
Wspaniale wyglądają. Idealne na śniadanie.
Zoso 15.03.2012 22:19
bardzo lubię:)
misia53 12.01.2012 18:09
a ciekawa jestem po co się je parzy ....? interesujące....
Emilia22 21.01.2011 16:24
wyglądają znakomicie
aguus 21.01.2011 16:18
pychota!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak