Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek klasyczny # 1

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z polędwicy wołowej 150 g
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Stek klasyczny # 1

1. Filet z wołowiny wyjmujemy z lodówki na minimum 10 minut przed smażeniem. Obsypujemy solą oraz pieprzem, wysmarowujemy olejem. Wkładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z grubym dnem i smażymy filet przez 4 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażyć ponownie przez kolejne 4 minuty, aby uzyskać średnio wysmażony stek (różowe mięso w środku). Aby mięso było dobrze wysmażone, steka należy smażyć je po 5-8 minut z każdej strony.
2. Filet zdejmujmey z patelni, układamy na talerzu i odczekujemy 2 - 3 minuty przed podaniem. Na 1 minutę przed podaniem, na steku wykładamy 1 łyżkę masła. Podajemy np. z puree ziemniaczanym i grillowaną kukurydzą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 03.10.2011 19:57
niezły stek
Justyna Jussstiii 19.08.2011 09:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak