Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina w sosie marchewkowo-cebulowym pieczona w rękawie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 800 g
marchew 1 sztuka
włoszczyzna suszona
bulion warzywny 100 ml
czosnek 3 ząbki
oliwa 10 ml
pieprz do smaku
sól do smaku
Inne przyprawy wg uznania
ryż brązowy 2 torebki
brokuł 1 sztuka
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w sosie marchewkowo-cebulowym pieczona w rękawie

1. Kroimy wołowinę na centymetrowe plastry(w kierunku prostopadłym do ścięgien.) Solimy i pieprzymy do smaku.
2. Wrzucamy wołowinę na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy do momentu nabrania chrupiącej skórki.
3. W momencie smażenia, kroimy marchew, cebulę i czosnek w plastry.
4. Po usmażeniu mięsa dodajemy wszystkie składniki do foli. Wlewamy także bulion i szczelnie zamykamy rękaw.
5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około godziny.
6. Wyjmujemy folię, rozcinamy i uważamy by nie poparzyć się wybuchającą parą ze środka
7. Podajemy z ryżem i brokułami(nie podaje sposobu przyrządzenia gdyż przypuszczam że każdy umie to ugotować).

Mięso wołowe po takiej obróbce jest miękkie i rozpływa się w ustach, do tego lekki posmak warzyw nadaje mu słodkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak