Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w rumie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 6 szt
cytryny 1 szt
cukier drobny 20 dag
rum biały 1,5 szkl
wanilia 1 laska
mięta świeża 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w rumie

Zeskrob skórkę i wyciśnij cytrynę. Napełnij garnek wodą i wlej do niego połowę soku z cytryny oraz połowę ilości startej skórki, po czym zagotuj. Obierz gruszki i usuń szypułki. Wrzuć owoce do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż do miski z zimną wodą i pozostałą częścią soku z cytryny do czasu, aż ostygną. Następnie przełóż gruszki do słoika i zasyp cukrem. Dodaj rum, wanilię i miętę. Dokładnie zamknij słoik i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Od czasu do czasu poruszaj słoikiem aby cukier całkowicie się rozpuścił. Gruszki powinny pozostać w zalewie przez 6-8 tygodni. NIEBO W GĘBIE:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak