Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grahamki- bułeczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,8 szklanki
oliwa 2 łyżki
mleko minimalna ilość
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 25 dag świeżych
woda 3/4 szklanki
mąka pełnoziarnista typ 1850 graham

Przepis i sposób przygotowania na: Grahamki- bułeczki

Mleko delikatnie podgrzać. W letnim mleku rozpuścić drożdze z dodatkiem cukru. Do miseczki wsypać mąke pszenną i pełnoziarnistą, wlać wodę, oliwę, wsypać sól, cukier i rozpuszczone drożdze. Wszystko ze sobą połączyć. Ciasto powinno być minimalnie lepkie. Przygotowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce aby wyrosło- na około 1,5-2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować kulkę. Przygotowane bułeczki delikatnie posmarować mlekiem i piec w 230 C około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rzenia15 16.03.2011 14:34
super
Nina7 21.01.2011 07:19
Piękne bułczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak