Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karkówka z bakłażanami i papryką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1/2 kg
kardamon 4 ziarnka
czosnek 3 ząbki
koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek
cebula 2 sztuki
sól 2 szczypty
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
natka pietruszki 2 gałązki
papryka czerwona 2 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: karkówka z bakłażanami i papryką

Mięso kroimy w paseczki, dodajemy rozgnieciony czosnek, ostra paprykę w proszku, sól oraz kardamon. Polewamy olejem i schładzamy 30 min w lodówce. Następnie podsmażamy na patelni i przekładamy do podłużnej formy. Cebulkę kroimy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Dodajemy paprykę i natkę pietruszki, dodajemy również koncentrat rozrobiony na pół z wodą i dusimy około 10 minut. Następnie na mięsko wykładamy marynowane bakłażany, paprykę z cebulką i cała zalewą. Pieczemy w piekarniku około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczanymi talarkami lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak