Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 900 g
mąka 500 g
drożdże 40 g
mleko 250 ml
masło 100 g
cukier 100 g
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Z drożdży, łyżki cukru, mleka i 100g mąki zrobić zaczyn.Wymieszać wszystko dobrze i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Utrzeć żółtka z resztą cukru i dodać do zaczynu.
Potem dodać resztę mąki, białko i roztopione masło.
Wyrabiać tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Jeśli trzeba, to należy dosypać mąki.
Wyrobione ciasto odstawić na godzinę.
Przygotować masę makową.
Gotowe wyrośnięte ciasto rozwałkować na pergaminie )musi powstać prostokąt).
Położyć warstwę masy makowej i powoli zawijać.
Ostawić na 30 minut.
Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po ostygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 24.10.2012 14:13
Prezentuje się bardzo apetycznie.
rosik93 12.10.2011 23:21
super
Nina7 21.01.2011 07:21
Wygląda rewelacyjnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak