Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORCIK BIAŁY

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
cukier 200 gram
mąka pszenna 100 gram
mąka ziemniaczana 100 gram
mielone migdały 100 gram
proszek do pieczen 2 łyżeczka
kremówka 250 ml
cukier waniliowy 1 sztuk
fix do śmietany 1 sztuk
biała czekolada 2 tabliczki
płatki migdałowe 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: TORCIK BIAŁY

1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, nie przestając miksować dodawać żółtka
2. Wymieszaj mąkę z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiej do masy jajecznej, dodaj zmielone migdały. Całość ostrożnie wymieszaj.
3. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm.
4. Piecz ok. 30 min w temperaturze 170°C przestudzone ciasto przetnij na dwa krążki
5. Dodaj fix do lekko ubitej śmietany nie przestając ubijać
6. Przełóż śmietaną biszkopt i polej rozpuszczoną czekoladą
7. Udekorować śmietaną i płatkami migdałowymi ewentualnie ażurkami z czekolady deserowej.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 27.07.2011 07:20
ślicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak