Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta czekoladowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 1 szkl.
kakao 2 łyżki
cukier puder 1/2 szkl.
margaryna 2/3 kost.
jajko
cukier waniliowy
czekolada gorzka 2 tabliczki
ajerkoniak 3 łyżki
Nadzienie: 1 szkl.
śmietana kremówka 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: tarta czekoladowa

mąkę przesiać razem z kakao dołożyć pokrojoną na kawałki margarynę i posiekać nożem,dosypać cukier,wbić jajko i szybko zagnieść ciasto,zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30min.następnie rozwałkować ciasto i wylepić formę do tarty nakłuć widelcem i upiec ok.20min.w temp.180st.śmietanę z cukrem mocno podgrzać dodać ajerkoniak i połamaną czekoladę,podgrzewać aż się rozpuści,schłodzić ok.4godz.po czym ubić na sztywno i wylać na upieczony spód tarty,schłodzić,przed podaniem udekorować marcepanowymi ozdobami i nitkami stopionej czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 18.05.2013 11:00
fajny przepis !
Monika193
Monika193 11.11.2011 14:26
smaczna
Tomasz17 20.06.2011 16:47
smaczne
Grazyna0211 01.04.2011 08:25
czekolada,ajerkoniak same pyszności!
Katarzyna/kate1980 20.01.2011 20:08
szkoda tylko że nie ma zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak