Zielony makaron

Zielony makaron

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    1 op.
  • śmietana 18-procentowa

    400 g
  • ser pleśniowy np zielony Lazur

    3 op. (po 100g)
  • czosnek

    wg upodobania
  • szpinak mrożony w liściach

    1 op
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz świeżo mielony

    do smaku
  • gałka muszkatałowa

    do smaku
  • masło

    do smaku
  • parmezan starty

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

na patelni rozpuścić łyżeczkę masła i wrzucić zmrożony szpinak (ew szpinak w liściach który się gotuje, ugotować wg przepisu na opakowaniu i dopiero po ugotowaniu podsmażyć z czosnkiem i masełkiem na patelni);3-4 ząbki czosnku wycisnąć praską i wrzucić do szpinaku na patelnie; od czasu do czasu mieszać, do momentu całkowitego rozpuszczenia i wyparowania wody; odstawiamy; do garnka wlewamy śmietanę i lekko ją podgrzewamy na malym ogniu (na większym będzie pryskać), od czasu do czasu mieszamy; jak jest już ciepła dodajemy pokruszony na male kawałki ser i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera; należy mieszać aby ser się rozpuszczał a nie przywierał do dna garnka; następnie dodajemy szpinak z czosnkiem i wszystko razem mieszamy; gotujemy na malym ogniu (ok 10 minut) od czasu do czasu mieszając aby składniki dobrze się połączyły ; doprawiamy galką, pieprzem i ew solą; w międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu; (jeśli sos podajemy z makaronem, nie hartujemy go zimną wodą); makaron zalewamy sosem i delikatnie mieszamy; na koniec można posypać parmezanem

sos szpinakowy wspaniale komponuje się z ryżem i rybą lub piersią z kurczaka saute

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mysiunia

13.01.2011 08:16
pycha! :)

Emilia22

17.09.2010 17:59
mniam

Aida

18.08.2010 15:11
uwielbiam ten sos, bo moge go zastosować do wielu potraw :)

wedith1

17.08.2010 11:30
Smakowicie wygląda:D

Kate131

29.07.2010 19:39
mam u siebie bardzo podobny.pycha

Aida

29.06.2010 10:05
no właśnie to w nim dobre, że szybki i prosty i można go urozmaicać ;)

Dorota76

24.06.2010 14:53
Bardzo dobre ja użyłam do tego makaronu szpinakowego. Pyszne:) Szybko sie robi kiedy tylko najdzie ochota. ostatnio dołożyłam ożeszki pinni iraz pomidorki suszone

Aida

18.06.2010 09:16
a ja mogłabym non stop go jeść:) sosik polecam! aby był pikantniejszy można dodać musztardę z gorczycą i biały pieprz

SmacznaPyza

18.06.2010 08:27
nie przepadam za szpinakiem chociaż w tym roku trochę go oswoiłam robią sałatki - chyba już czas na danie na gorąco więc wypróbuję Twój pomysł

Aida

10.06.2010 09:13
moja również! uwielbiam szpinak w każdej postaci:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat