Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielony makaron

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron 1 op.
śmietana 18-procentowa 400 g
ser pleśniowy np zielony Lazur 3 op. (po 100g)
czosnek wg upodobania
szpinak mrożony w liściach 1 op
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
gałka muszkatałowa do smaku
masło do smaku
parmezan starty do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zielony makaron

na patelni rozpuścić łyżeczkę masła i wrzucić zmrożony szpinak (ew szpinak w liściach który się gotuje, ugotować wg przepisu na opakowaniu i dopiero po ugotowaniu podsmażyć z czosnkiem i masełkiem na patelni);3-4 ząbki czosnku wycisnąć praską i wrzucić do szpinaku na patelnie; od czasu do czasu mieszać, do momentu całkowitego rozpuszczenia i wyparowania wody; odstawiamy; do garnka wlewamy śmietanę i lekko ją podgrzewamy na malym ogniu (na większym będzie pryskać), od czasu do czasu mieszamy; jak jest już ciepła dodajemy pokruszony na male kawałki ser i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera; należy mieszać aby ser się rozpuszczał a nie przywierał do dna garnka; następnie dodajemy szpinak z czosnkiem i wszystko razem mieszamy; gotujemy na malym ogniu (ok 10 minut) od czasu do czasu mieszając aby składniki dobrze się połączyły ; doprawiamy galką, pieprzem i ew solą; w międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu; (jeśli sos podajemy z makaronem, nie hartujemy go zimną wodą); makaron zalewamy sosem i delikatnie mieszamy; na koniec można posypać parmezanem

sos szpinakowy wspaniale komponuje się z ryżem i rybą lub piersią z kurczaka saute

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 13.01.2011 08:16
pycha! :)
Emilia22 17.09.2010 17:59
mniam
Aida 18.08.2010 15:11
uwielbiam ten sos, bo moge go zastosować do wielu potraw :)
wedith1 17.08.2010 11:30
Smakowicie wygląda:D
Kate131 29.07.2010 19:39
mam u siebie bardzo podobny.pycha
Aida 29.06.2010 10:05
no właśnie to w nim dobre, że szybki i prosty i można go urozmaicać ;)
Dorota76 24.06.2010 14:53
Bardzo dobre ja użyłam do tego makaronu szpinakowego. Pyszne:) Szybko sie robi kiedy tylko najdzie ochota. ostatnio dołożyłam ożeszki pinni iraz pomidorki suszone
Aida 18.06.2010 09:16
a ja mogłabym non stop go jeść:) sosik polecam! aby był pikantniejszy można dodać musztardę z gorczycą i biały pieprz
SmacznaPyza 18.06.2010 08:27
nie przepadam za szpinakiem chociaż w tym roku trochę go oswoiłam robią sałatki - chyba już czas na danie na gorąco więc wypróbuję Twój pomysł
Aida 10.06.2010 09:13
moja również! uwielbiam szpinak w każdej postaci:)
Kate131 02.06.2010 16:29
mam taki sam przepis u siebie:) bardzo smaczny,jedna z moich ulubionych potraw

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak