Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z porem i ananasem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

por 3 szt
jajko 1 szt
sól
pieprz
olej
ananas 2 puszki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4-5 łyżek
karkówka 1,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z porem i ananasem

Karkówkę natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanny, piec 30 minut w temperaturze ok.200 st., podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Ananasy osączyć na sitku, 4 krążki zostawić do dekoracji, a resztę podzielić na dwie równe porcje. Jedną porcję pokroić w grubą kostkę, a drugą zmiksować. Zmiksowane ananasy połączyć z bułką tartą 1 żółtkiem, doprawić solą i pieprzem. Białko ubić na pianę, dodać do masy ananasowej, wymieszać. Podpieczone mięso posmarować masą i piec jeszcze ok. 20 minut. Pory oczyścić, umyć, jeden zostawić do dekoracji, pozostałe pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Do podsmażonych porów wlać odrobinę wody, dodać sól, pieprz i ananasy pokrojone na kawałki. Dusić pod przykryciem 3-5 minut. Pieczeń wyjąć, pokroić na piastry, ułożyć na półmisku razem z duszonymi ananasami i porami. Udekorować ponacinanymi listkami surowego pora i krążkami ananasa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 05.05.2012 08:15
smaczne mięsko
Ania67 30.06.2011 08:34
ciekawe połączenie
Motorek 19.06.2011 18:19
smaczna
teresa18 20.01.2011 18:54
aż mi ślinka cieknie
aguus 20.01.2011 16:48
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak