Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka mięsna z dynią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rostbefu bez kości 40 dkg
dynia 60 dkg
cebula 2 szt.
pomidory 1/4 kg
ser żółty 10 dkg
masło 4 łyżki
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka mięsna z dynią

mięso opłukać i pokroić w grubą kostkę,pomidory umyc i ponakłuwać widelcem włożyć do miseczki z wrzątkiem po 2min.wyjąć i obrać ze skórki,rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i łyżkę masła wrzucić pokrojone mięso,mieszając smażyć aż zbrązowieje,po czym wlać na patelnię 2/3 szklanki wody i zagotować zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem ok.15min.na dnie żąroodpornego naczynia ułożyć podduszone mięso,cebulę obrać i pokroić w małą kostkę,rozgrzać resztę oliwy i zeszklić cebulkę wyłożyć na warstwę mięsa,posypać posiekaną natką pietruszki i przyprawić solą i pieprzem,dynię obrać usunąć pestki,miąższ pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie masła,wyłożyć na cebulę,pomidory pokroić na połówki i ułożyć na warswie dyni,ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch zapiekanki,szczelnie przykryć folią aluminiową i piec ok.45min.w temp.190st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 27.02.2014 14:11
Bardzo dobra
Ania67 16.06.2011 15:26
fajna
MAR3STA 21.01.2011 15:48
takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak