ryż opłukać pod bieżącą wodą,cytrynę sparzyć,zetrzeć skórkę i wycisnąć sok,suszone morele pokroić na kawałki w rondelku zagotować mleko z dodatkiem skórki cytrynowej i szczypty soli wsypać ryż i poczekać aż mleko zawrze zmniejszyć płomień i ugotować na półmiękko,oddzielić białka od żółtek ,białka schłodzić,trzy żółtka utrzeć na puszystą masę i wymieszać z ryżem i pokrojonymi suszonymi morelami,białka ubić na sztywno i porcjami dodawać do masy ryżowej delikatnie mieszając,twaróg zemleć i utrzeć na gładką masę z cukrem waniliowym dodać pozostałe żółtko,rodzynki i sok z cytryny,w naczynie żąroodpornewyłożyć połowę masy ryżowej,posmarować konfiturą i ułożyć połówki moreli z puszki,przykryć masą serową i resztą masy ryżowej,na wierzchu zapiekanki ułożyć kawałeczki pozostałego masła,wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st. i zapiec ok.35min.gotową zapiekankę posypać cynamonem,udekorować melisą i morelami.