Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułka tarta pikantna 20 dkg
jajko 5 sztuk
cukier waniliowy 1 paczka
cynamon 1 łyżeczka
masło 25 dkg
cukier puder 25 dkg
sól do smaku
skórka z cytryny
Nadzienie:
rodzynki 10 dkg
rum 5 łyżek
jabłka 1 kg
marmolada brzoskwiniowa 15 dkg
orzechy laskowe 20 mielne
orzechy włoskie 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z orzechami

Rodzynki zalać rumem, zostawić na noc. Orzechy wymieszać z bułką tartą, jajkami, cukrem waniliowym, solą, cynamonem oraz startą skórką cytrynową. Obrane jabłka pokroić w plastry. Masło utrzeć z cukrem i dodać do masy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłożyć ciasto. Ułożyć na nim jabłka, wciskając je w masę. Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie odcedzić rodzynki, marmoladę zagotować, ciasto posmarować marmoladę i posypać rodzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mehia 15.06.2011 18:34
pycha :)
romanrafal
romanrafal 24.01.2011 17:34
fajne
accee 21.01.2011 21:25
Extra
Iwona51
Iwona51 20.01.2011 14:18
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak