Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na serwatce

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek
serwatka 1 l
mąka żytnia 2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
gęsta śmietana 0,5 szkl
jajko 2szt
kiełbasa biała 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na serwatce

Włoszczyznę obrać,włożyć do garnka razem z boczkiem.Zalać pięcioma szklankami wody i ugotować wywar,wyjąć włoszczyznę i boczek.Jajka ugotować na twardo,wyjąć z wrzątku,zalać zimną wodą i odstawić,aby wystygły.Obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki lub ósemki.
Serwatkę wymieszać z mąką.Wlać do gorącego wywaru,wymieszać i zagotować.Posolić do smaku,dodać roztarty czosnek,kminek oraz kiełbasę.Zupę zaprawić śmietaną,mocno podgrzać,ale nie gotować.
Gotowy żurek rozlać do małych miseczek lub bulionówek.Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki,włożyć do żurku,dodać cząstki jajek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 14.06.2011 21:30
dobre
Adamorek 01.05.2011 12:56
nie bardzo jak dla mnie
iwona332 22.09.2010 22:29
super
stasica50 16.07.2010 16:44
wypróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak