Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z ciastem parzonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 5 szt
jaja 2 szt
masło 3 lyżki
sól, pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z ciastem parzonym

Ciasto parzone:

szklanka mąki,
szklanka wody,
2 jajka,
60 g masła,
1/2 łyżeczki soli

Pognieść ziemniaki i utrzeć z innymi składnikami masy na puree. Zrobić ciasto parzone. W tym celu trzeba zagotować wodę, dodać masło i sól i wsypać do wrzątku mąkę. Zmniejszyć ogień i gotować, ciągle mieszając, aż ciasto wchłonie całą wodę i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć ognia i zmieszać ciasto z jajkami. Następnie połączyć ciasto parzone z masą ziemniaczaną. Pozostawić do ostudzenia. Uformować kulki do smażenia i obtoczyć je w mące i bułce tartej. Smażyć je z dwóch stron w głebokim tłuszczu. Super na przekąskę, lub do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 27.04.2011 21:36
ciekawy przepis
Zoso 27.04.2011 21:36
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak