Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziczyzna w sosie jałowcowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mieso z dzika 50 dag
włoszczyzna 50 dag
czosnek ząbki 3
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 2
smalec 2 łyżki
estragon 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Dziczyzna w sosie jałowcowym

Kawałki mięsa z dzika przesmażamy na rozgrzanym smalcu i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy włoszczyznę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz estragon i gotujemy ok 2-3h, do miękkości. Sos jałowcowy przygotowujemy wg przepisu \"Sos jałowcowy\". Do takiego sosu w chwili robienia (przed gotowanie sosu) dodajemy kawałki dziczyzny i wspólnie gotujemy 10 minut. Podawać z ziemniaczkami i opieńkami marynowanymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 20.03.2013 12:46
nigdy nie jadlam dzika i z checia bym sprobowala takiego dania
anemon 03.12.2012 08:26
Dziczyznę jadłam tylko raz w życiu i bardzo mi smakowała, niestety nie mam do niej dostępu, bo w sklepach w mojej okolicy jej nie ma, a i myśliwego na horyzoncie nie widać.
Sroczka 11.02.2012 11:57
pysznie się zapowiada
Brigitte 21.11.2011 12:50
Uwielbiam dziczyznę - ojczym jest myśliwym :) Gratuluję gustu :)
treonina 16.07.2011 09:18
nigdy nie jadłam dziczyzny, chętnie bym spróbowała - wygląda znakomicie!
Izabela/bella81 15.04.2011 07:47
z chęcią bym spróbowała
Ania67 31.03.2011 21:45
Miałam kiedyś okazję spróbować- całkiem całkiem:)
aguus 31.01.2011 13:48
ciekawy pomysł, a dziczyzna prezentuje się znakomicie
agnieszka214 30.01.2011 06:19
fajne
krzyniu1984 27.01.2011 17:45
rewelacja!
IZABELA29 23.01.2011 10:37
smaczny przepis
pacpaw 22.01.2011 18:21
tu akurat nie widzę złośliwości,a wręcz przeciwnie - uwaga słuszna. Bardziej komentarze przy grzybkach na miękko czy rosole na cwiartce trochę nie wiedziałem jak ugryźć. No ale nie ma co wnikac w szczegoly. Ważne że suma sumarum wszystko sobie wyjaśniliśmy także jeszcze raz pozdrawiam serdecznie.
SmacznaPyza 22.01.2011 17:51
nie znam się na dziczyźnie bo nie miałam okazji jej przyrządzać, ale czytając przepis chciałabym wiedzieć z czego dokładnie (z jakiej części mięsa) je potrawa - nie będę szukać autora kiedy przepis będzie mi potrzebny...Myślę też, że inne danie przygotowuje się ze schabu dzika, inne z łopatki a jeszcze inne z żeberek, ważne czy mięso ma być z kością czy nie... więc taka informacja byłaby bardzo na miejscu od razu w przepisie - i moje uwagi nie miały na celu urażenie autora ani krytykowanie go - czasami po napisaniu przepisu sama łapię się na tym, że to co dla mnie jest oczywiste wcale takie oczywiste nie będzie dla osoby go czytającej I to ostatni mój komentarz u Ciebie bo wspólnego języka na pewno nie znajdziemy :-)
pacpaw 20.01.2011 20:18
@Pyza nie była to jedna szczególna część. Najwięcej było mięsa z żeberek, a tak to \"resztki\": trochę schabu, łopatki itp. W tym przepisie zakładamy, że mięso jest już skruszone także jaką część dzika przyrządzamy zależy tylko od Kucharza. Przepis jest uniwersalny. Ważnym jest, aby ugotować mięso do miękkości- dlatego też został podany przedział czasu 2-3h (różne części mają różne czasu \"zrobienia się\"). Jeśli czegoś jeszcze nie będziesz wiedziała w któryś przepisie to wal śmiało. Chętnie pomogę w miarę możliwości :o)
SmacznaPyza 20.01.2011 19:58
dobrze by było pisać jaką część tuszu dzika wykorzystujesz do danego dania bo to dość istotne
agnieszka137 20.01.2011 18:54
świetna i smakowita:)
pacpaw 20.01.2011 09:42
to ciągle ta sama sztuka. Tylko jakoś tak wyszło, że te przepisy dodają się jakoś stopniowo :o)
ben-ka 20.01.2011 09:38
Ho,ho,ho dziczyzna - musisz mieć dobre układy z myśliwymi:)
marzena06 20.01.2011 08:20
mniam
anja3107 20.01.2011 07:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak