Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa sucha z dzika

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mieso z dzika 3 kg
słonina 1 kg
Sól ziołowa jodowana Prymat
jelita wieprzowe cienkie

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa sucha z dzika

Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz słoninę mielimy w maszynce do mięsa. Pieprz ucieramy w moździerzu i wraz z solą dodajemy do mięsa. Mieszamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Mięso upychamy do środka jelita. Kiełbasa musi wyjść dość gruba także najlepiej robić to ręcznie. Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w zimnym dymie jałowcowym ok. 4h. Po wędzeniu kiełbasę odstawiamy w ciepłe, przewiewne miejsce (u mnie wisiała koło komina nad paleniskiem - palenisko nigdy nie było mocno grzane) i czekamy ok 2-3 miesięcy, aż wyschnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 06.03.2013 22:26
kiełbasa z dzika jest przepyszna
Sroczka 27.06.2012 10:42
Z chęcią z jadłabym kawałeczek takiej kiełbaski.
pacpaw 29.08.2011 22:52
mięso z dzika można kupić w sklepach myśliwskich, niektórych sklepach mięsnych (trzeba popytać u sprzedawcy bo pewnie na zamówienie tylko przywiozą) lub mieć znajomego myśliwego :o)
edyta44 29.08.2011 19:50
super
Beatris 15.08.2011 18:09
Dla mnie kiełbasa z dzika to bardzo odległe wspomnienie. A szkoda, bo była smaczna. Tylko gdzie takie mięso kupić, żeby zrobić samemu?
IZABELA29 31.01.2011 15:07
pewnie smaczna nie miałam okazji
Jolanta_P-S 20.01.2011 19:09
uwielbiam suche kiełbasy, z dzika tez jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak