Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 45 dkg
olej 10 dkg
jajko 3 sztuki
sól do smaku
Nadzienie:
orzechy włoskie 30 dkg
rodzynki 10 dkg
konfitury 10 dkg
imbir starty 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z rodzynkami

Orzechy posiekać, wymieszać z rodzynkami, konfiturami i imbirem. Z mąki, 8 dkg oleju i 2 jajek zagnieść ciasto. Rozwałkować je na cienki prostokąt i posmarować resztą oleju. Rozłożyć na nim nadzienie, całość zrolować.
Z rulonu uformować spiralę, ułożyć na blasze posmarowanej olejem, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajem. Piec przez 20 minut w temp. 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 19.01.2011 23:21
lubię ciasta z orzechami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak