Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
żółtko jajek 4 szt.
spirytus 1 łyżka
cukier pół łyżki
sól pół łyżki
śmietana 200 ml
olej
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: faworki

Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtka i spirytus. Mieszając widelcem wlewamy śmietanę. Ciasto dobrze wyrabiamy ręką i ubijamy drewnianym wałkiem. Odkładamy na godzinę do lodówki. dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego paski o szerokości ok. 3 cm i długości 12 cm. środek paska przecinamy ostrym nożem wzdłuż na długość ok 5 cm i przez powstała szparkę przeciągamy jeden z jego końców tak aby powstał zawijas. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. na koniec posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak