Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w czerwonej kapuście

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
smalec
słonina 5 dkg
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
sok z cytyrny
cukier do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
winogrona czerwone 10 sztuk
wino czerwone wytrawne 250 ml
kapusta czerwona 80 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w czerwonej kapuście

Kaczkę przeciąć na połowę, wyciąć skrzydła, szyję i kręgosłup. Resztę obsmażyć na smalcu. Posiekane podroby podsmażyć, dodać cebulę posiekaną. Podlać wodą i dusić pół godziny. Kaczkę przełożyć do rondla, podlać wywarem i gotować do miękkości. Posiekaną kapustę sparzyć wodą, posolić, skropić sokiem z cytryny. Słoninę drobno pokroić, zasmażyć z cebulką i mąką, włożyć z pokrojonymi podrobami do kapusty. Całość zalać winem, poddusić i doprawić. Kaczkę wyporcjować, obłożyć kapustą i dusić jeszcze niecałą godzinę. Pod koniec dodać winogrona.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 28.12.2012 17:52
mniam mniam;)
IKrakowianka 30.03.2011 00:26
super, podoba mi się ten pomysł
agnieszka137 19.01.2011 16:29
ciekawy pomysł; ja robię kaczkę z jabłkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak