Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone pory

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por (biała część) 4 do 6 sztuka
czosnek 1 ząbek
maso 1 łyżka
lub
cukie 1 łyżeczka
pietruszka zielona posiekana 1/4 szklanki
białe wino 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
tymianek 1 (suszony)
tymianek 2 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone pory

1. Odciąć końce porów tak, aby została tylko biała cześć. Umyć dokładnie pod zimną wodą i przekroić na 2 części wzdłuż.
2. W dużym garnku rozpuścić masło. Gdy zacznie się pienić dodać posiekany czosnek i pory. Gotować 1-2 min aż pory zarumienią się, a masło dostanie się do ich wnetrza. Nastepnie odwrócić pory na 2 stronę, posypać solą i gotować ponownie przez 1-2 min.
3. Pory ułożyć przekrojem w dół. Pozypać cukrem, tymiankiem i solą. Następnie dodać białe wino z liściem laurowym i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować 35-45 min na średnim ogniu.
4. Jeżeli pory są na tyle miękkie, ze ostrze noża przebija je łatwo, to należy zdjac pokrywkę z garnka i doprowadzić do wrzenia.
5. Gotowe pory przełożyć do naczynia i posypać pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak