Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane pampuchy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
jaja 3 szt.
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
drożdże 20 g
mleko 0,5 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
masło 2 łyżki
natka pietruszki garść
cukier
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane pampuchy

Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru, odstawić. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odparować i przetrzeć przez praskę. Następnie dodać do nich stopione masło, żółtka, śmietanę, mąkę i zieleninę. Wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i połaczyć z ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce, aby pompuchy podrosły. Następnie nabierać łyżką porcje i smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Podawać z dodatkiem surówek i sosem grzybowym lub pomidorowym albo gęstą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 10.08.2011 10:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak