Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczi drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szkl
mąka 5 szkl
masło 15 dag
drożdże 8 dag
cukier 5 łyzek
jajko 2 szt
sól 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczi drożdżowe

Pól szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże rozmieszane w 1 łyżce cukru wsypać pół szklanki mąki, wymieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Następnie wbić 1 całe jajko, 1 żółtko, cukier, sól, pozostałe mleko, wlać rozczyn i wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta formować kulki, ułożyć na blaszkę. Gdy podrosną posmarować białkiem i piec na rumiano w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 06.02.2014 00:23
lubię takie domowe
Seba 02.11.2012 09:22
smaczne
IlonaAlbertos 03.09.2012 00:11
Wyglądają wspaniale.
gacopierz23 13.08.2012 19:06
domowe najlepsze
Iwusia 11.03.2012 22:00
super, dawno nie robiłam :]
Iwona51
Iwona51 02.10.2011 19:42
ale smaczne
Tahitha 04.02.2011 10:20
Ciekawe, ciekawe ... Trzeba zrobić ...
halinka1011 19.01.2011 10:18
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak