Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń barania w warzywach i winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczeń barania 2 kg
cebula 2 szt
marchew 2 szt
seler 1 szt
boczek wędzony 10 dag
smalec 2 łyżki
wino białe 2 szkl
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń barania w warzywach i winie

Mięso umyć, włożyć do wrzącej wody , wyjąć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć pieprzem i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Następnie obrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Mięso przełożyć do rondla dodać pokrojony boczek, skropić wodą i dusić pod przykryciem około 1,5 godz. Gdy mięso jest pół miękkie włożyć pokrojoną w krążki cebulę oraz marchew i seler pokrojone w słupki. Mięso i warzywa podlać winem, dodać koncentrat pomidorowy i dysić do miękkości. Miękką pieczeń pokroić w plastry, sos przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i surowką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 11.03.2014 08:36
fajny obiadek
gacopierz23 11.08.2012 00:28
baranina to już rzadkość na naszych stołach, a dobrze przyrządzona jest wspaniałym daniem
Iwusia 05.04.2012 23:48
ale ciekawie się zapowiada
caroline1983 22.04.2011 09:36
Chętnie spróbowałabym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak