Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa strucla z marmoladą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
mleko 100 ml
cukier 2 łyżki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
masło 7 dag
drożdże 2 dag
aromat rumowy 1/4 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
marmolada 20 dag
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla z marmoladą

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Do naczynia wlać ciepłe mleko, roztarte drożdże i dwie łyżki mąki, wymieszać, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu, wsypać resztę mąki, sól i ubitą pianę z białka. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać podgrzane masło i wyrabiać ciasto aż do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon. Ciasto włożyć do formy posmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 27.07.2013 18:02
poproszę kawałek
IlonaAlbertos 16.09.2012 18:02
Pyszniutka.
olkaaa 07.09.2012 10:30
wygl?da wyj?tkowo zach?caj?co
gacopierz23 09.08.2012 20:50
już bym schrupała
Iwusia 16.06.2012 22:31
wygląda smakowicie :)
Iwona51
Iwona51 09.02.2012 22:16
pycha
Iwona51
Iwona51 09.02.2012 22:16
pycha
Motorek 18.12.2011 11:11
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak