Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone w sosie myśliwskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1 kg
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 dag
sól do smaku
tłuszcz do smażenia 3 łyżki
cebula 1 sztuka
smalec łyżka
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
mąka 2 łyżki
boczek wędzony 3 plasterki
musztarda 1 łyżka
bulion 1 kostka
grzyby suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone w sosie myśliwskim

Mięso mielone wyrobić z solę i pieprzem, dodać jajka, w miarę potrzeby niewielką ilość bułki tartej. Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
Cebulkę posiekać. Grzyby suszone moczyć przez kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w niewielkiej ilości wody i drobniutko posiekać. Cebulę podsmażyć z grzybami i boczkiem na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodać mąkę, przyprawy, musztardę i kostkę bulionową. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Sos zagotować, podawać go z kotletami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 04.04.2013 22:47
Uwielbiam mielone w każdej postaci
IKrakowianka 28.09.2012 18:30
świetny pomysł
Koper 18.03.2011 20:53
taki obiadowy obiad :)
Iwusia 29.01.2011 21:47
wyglądają apetycznie :)
Agnieszka_B 19.01.2011 17:17
Bardzo apetyczne kotleciki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak