Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowa

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zupa dyniowa gotowana na rosole. Potrzebujesz dynię, ziemniaki i rosół. Żeby zupa miała chrupiący akcent, dodaj prażone pestki dyni.

Składniki:

dynia 400 gramów
ziemniaki 400 gramów
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 sztuki
marchewka 2 sztuki
rosół 1,5 litra
prażone pestki dyni 3-4 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa

Sezonowe, pyszna zupa dyniowa z dyni i ziemniaków, gotowana na rosole. Jej smak podkręca dymka, świeżo mielony pieprz czarny. Zaletą tego dania jest - poza smakiem - niski koszt. 

1. Dynię i ziemniaki kroimy w kosteczkę, dymkę w krążki, a marchewkę w plastry.

2. Zagotowujemy rosół, dodajemy warzywa i gotujemy 15 min i na końcu doprawiamy.

3. Zupę można posypać prażonymi pestkami dyni i natka pietruszki.

Smaki jesieni to pyszna zupa dyniowa, szarlotka i dania jednogarnkowe. Jeśli lubisz dynię i dania z niej przygotowane, zajrzyj do naszego zbioru PRZEPISÓW Z DYNIĄ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela20 27.12.2010 19:49
smaczna
bogumiła3 15.09.2010 16:22
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak