Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi francuskie z kurczakiem i warzywami.

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
masło 6 łyżka
Kurczak pieczony 1 sztuka
marchewka z groszkiem 1 puszka
śmietana 50 ml
mąka kukurydziana 1 łyżka
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi francuskie z kurczakiem i warzywami.

Ciasto kroimy na 8 kwadratowych części. Połowę smarujemy masłem, i kładziemy na nie drugi kwadrat. Wałkujemy każdy tak powstały podwójny kwadrat na ok. 18x 18cm, i wkładamy do lodówki.
Po przygotowaniu nadzienia wyciągamy ciasto z lodówki i na każdy kwadrat równomiernie kładziemy nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy białkiem jaja i łączymy przekątne rogi, zlepiamy pierogi i dociskamy mocno.
Nadzienie: Kurczaka obieramy ze skóry i kości. Warzywa odsączamy z wody z puszki. Kurczaka mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem, mąką i mieszamy. Dodajemy warzywa. Można też dodać starty ser żółty jeśli ktoś lubi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 21.07.2011 08:28
super
Patrycja40 15.06.2010 11:34
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak