Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek wieloziarnisty - mój pierwszy!

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 łyżki
otręby owsiane 1/2 szklanki
drożdże świeże 2,5 dag
siemię lniane 3 łyżki
sezam 3 łyżki
mak niebieski 3 łyżki
ziarno słonecznika
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
woda letnia

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek wieloziarnisty - mój pierwszy!

2,5 dkg świeżych drożdży rozkruszyłam i wsypałam do 1 szkl. letniej, przegotowanej wody. Dodałam 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki - wymieszałam i odstawiłam na ok.25 min. żeby rozczyn ruszył. W tym czasie przesiałam 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej luksusowej z dodatkiem 1 małej łyżeczki soli morskiej. Dodałam jeszcze 1/2 szkl. otrąb owsianych i po 3 czubate łyżki siemienia lnianego, jasnego sezamu i maku. Spieniony rozczyn wlałam do suchych składników, dodałam drugą szklankę letniej wody i wymieszałam ciasto drewnianą łyżką. Jest dość luźne, ale takie właśnie ma być. Nie trzeba go wyrabiać - ot, wymieszać dokładnie wszystko i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. żeby podrosło. Następnie zamieszać aby odgazować ciasto i odstawić znów na 15 min.. Ponownie przemieszać i przełożyć do blaszki (12x25 cm) posmarowanej olejem (można ją wysypać otrębami albo jakimś ziarnem). Odstawiłam chleb w blaszce na kolejne 15 min. żeby podrósł po czym posmarowałam wierzch jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypałam ziarnami sezamu oraz makiem. Wstawiłam blaszkę do zimnego piekarnika (zwykły, elektryczny, bez termoobiegu) i nastawiłam go na 180 st. C. Piekłam ok. 1 godziny, na wyczucie, na sam dół piekarnika postawiłam blaszkę z wodą żeby chleb nie wysechł za bardzo...Po upieczeniu wyjęłam od razu z formy i zostawiłam na kratce do ostudzenia - to ważne bo jeśli od dołu nie będzie dostępu powietrza to zawilgotnieje.
Do odmierzania składników używam szkl. poj. 250 ml. Czas wyrastania ciasta może być dłuższy jeśli w pomieszczeniu nie jest zbyt ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agi0911 03.05.2017 21:51
smaczny chlebek
pestka 25.11.2015 13:58
ekstra chlebek
Grazyna0211 20.10.2015 12:27
smaczny chlebek
ben-ka 15.05.2015 08:43
Swojski najlepszy.
Misia90 17.09.2011 12:53
ekstra
Marysia 17.09.2011 12:43
super
Karolina69 17.09.2011 12:38
fajne
madi356 26.01.2011 22:09
bardzo apetycznie wygląda, też muszę się skusić na ten chlebek:)
Agnieszka_B 22.01.2011 16:54
Zatem koniecznie muszę wypróbować:)
SmacznaPyza 19.01.2011 09:20
bardzo polecam - tylko jedna uwaga: z tej ilości składników wychodzi jeden chleb - ja następnym razem chyba upiekę od razu dwa bo wczoraj ten jeden to było za mało :-)
iwa643 19.01.2011 08:23
chyba się skuszę
SmacznaPyza 18.01.2011 17:37
Agnieszko, piekłam ten chlebek dzisiaj rano - pierwszy raz w życiu! do tej pory nie miałam odwagi...przepis mogę śmiało polecić bo jest bardzo, bardzo prosty i nic nie trzeba wyrabiać - wystarczy wymieszać i odstawić żeby wyrosło. Jestem pewna, że Ci się uda jeśli zechcesz spróbować :-)
Agnieszka_B 18.01.2011 16:14
Ja próbowałam upiec chlebek już dwa razy i niestety bez pozytywnego rezultatu... Tylko pozazdrościć takiego cudeńka:)
aguus 18.01.2011 15:02
Wygląda bardzo apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak