Chlebek wieloziarnisty - mój pierwszy!

Chlebek wieloziarnisty - mój pierwszy!

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • otręby owsiane

    1/2 szklanki
  • drożdże świeże

    2,5 dag
  • siemię lniane

    3 łyżki
  • sezam

    3 łyżki
  • mak niebieski

    3 łyżki
  • ziarno słonecznika

  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżki
  • woda letnia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

2,5 dkg świeżych drożdży rozkruszyłam i wsypałam do 1 szkl. letniej, przegotowanej wody. Dodałam 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki - wymieszałam i odstawiłam na ok.25 min. żeby rozczyn ruszył. W tym czasie przesiałam 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej luksusowej z dodatkiem 1 małej łyżeczki soli morskiej. Dodałam jeszcze 1/2 szkl. otrąb owsianych i po 3 czubate łyżki siemienia lnianego, jasnego sezamu i maku. Spieniony rozczyn wlałam do suchych składników, dodałam drugą szklankę letniej wody i wymieszałam ciasto drewnianą łyżką. Jest dość luźne, ale takie właśnie ma być. Nie trzeba go wyrabiać - ot, wymieszać dokładnie wszystko i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. żeby podrosło. Następnie zamieszać aby odgazować ciasto i odstawić znów na 15 min.. Ponownie przemieszać i przełożyć do blaszki (12x25 cm) posmarowanej olejem (można ją wysypać otrębami albo jakimś ziarnem). Odstawiłam chleb w blaszce na kolejne 15 min. żeby podrósł po czym posmarowałam wierzch jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypałam ziarnami sezamu oraz makiem. Wstawiłam blaszkę do zimnego piekarnika (zwykły, elektryczny, bez termoobiegu) i nastawiłam go na 180 st. C. Piekłam ok. 1 godziny, na wyczucie, na sam dół piekarnika postawiłam blaszkę z wodą żeby chleb nie wysechł za bardzo...Po upieczeniu wyjęłam od razu z formy i zostawiłam na kratce do ostudzenia - to ważne bo jeśli od dołu nie będzie dostępu powietrza to zawilgotnieje.
Do odmierzania składników używam szkl. poj. 250 ml. Czas wyrastania ciasta może być dłuższy jeśli w pomieszczeniu nie jest zbyt ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agi0911

03.05.2017 21:51
smaczny chlebek

pestka

25.11.2015 13:58
ekstra chlebek

Grazyna0211

20.10.2015 12:27
smaczny chlebek

ben-ka

15.05.2015 08:43
Swojski najlepszy.

Misia90

17.09.2011 12:53
ekstra

Marysia

17.09.2011 12:43
super

Karolina69

17.09.2011 12:38
fajne

madi356

26.01.2011 22:09
bardzo apetycznie wygląda, też muszę się skusić na ten chlebek:)

Agnieszka_B

22.01.2011 16:54
Zatem koniecznie muszę wypróbować:)

SmacznaPyza

19.01.2011 09:20
bardzo polecam - tylko jedna uwaga: z tej ilości składników wychodzi jeden chleb - ja następnym razem chyba upiekę od razu dwa bo wczoraj ten jeden to było za mało :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat