Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort \"Zebra\"

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 1/2 łyzeczki
olej 1 łyżka
sól szczypta
dżem jagodowy 1 1/2 słoika
jagody szklanka
krem do tortów śmietankowy 2 opakowania
polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort \"Zebra\"

Ciasto- białka ubić na sztywno z odrobiną soli. dodać żółtka i cukier. miksować na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy bez wyczuwalnego w palcach cukru.
mąki przesiać, dodać proszek. dodawać po łyżce do jaj, miksować.

ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.

piec ok 30-40 minut w 180\'C.
Po tym czasie uchylić lekko piekarnik by powoli stygł. gdy piekarnik będzie już letni/chłodny wyciągnąć biszkopt. Wyjąć z torotwnicy, pozostawić do wystudzenia.

Zimny biszkopt przeciąć długim nożem na 3 krążki.

Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Krążek biszkoptu smarujemy dżemem, przekładamy kremem, posypujemy jagodami, kładziemy 2 krążek, smarujemy jak poprzednio i kładziemy 3 krążek. Teraz cały tort smarujemy kremem przy pomocy szpatułki., uważając by jagody się nie \"wplątały\" i zabarwiły tort. Gdy wysmarujemy równo cały tort, polewamy go \"w paski\" po całości letnią polewą czekoladową (najlepiej robić to za pomocą łyżki- wyjdą łądniejsze paski).

Tort schłdzić przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak