Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalec

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 25 dag
woda 1 łyżeczka
cebula
jabłko
sól
Majeranek suszony Prymat
kminek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalec

Kroimy w małą kosteczkę słoninę, podlewamy łyżką wody i wytapiamy , gdy słonina stanie się już szklista , to dodaj posiekaną cebulkę i jabłko pokrojone w kosteczkę . Całość przesmażamy na jasnozłoty kolor, solimy. Dodajmy troszkę majeranku i kminku jeśli lubimy . Wszystko przelewamy do kamiennego garnuszka . Podczas studzenia od czasu do czasu przemieszajmy parę razy aby skwarki nie opadły na dno i smalec gotowy możemy wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 14.09.2011 20:26
Bardzo lubię taki domowy smalec.
Stenka 30.08.2011 18:32
Ja dodaje jeszcze czosnek i pieprz
ElizaT 12.03.2011 19:03
ja również
Sylwia88 18.01.2011 10:27
robie podobny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak