Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki domowe (z lukrem)

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
miód 2 łyżki
cukier 3/4 szkl
woda 0,5 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2
kakao 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki domowe (z lukrem)

1. Cukier, miód i wodę dodajemy no garnka i wszystko rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do ostudzonej zalewy dodajemy sodę, przyprawę do piernika, roztrzepane jajka i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy po trosze przesiana mąkę, kakao. Całość ugniatamy i wkładamy do lodówki na ok 0,5 godziny.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy foremkami pierniczki. Następnie układamy je na wysypanej mąką blasze i wkładamy do piekarnika na ok 10-15 min.
4. Pierniczki możemy udekorowac lukrem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak