Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na kruchym spodzie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 100 gram
mąka 100 gram
cukier puder 100 gram
jajko 1 sztuka
margaryna (do masy) 150 gram
cukier 200 gram
budyń waniliowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jaja 7 (masa)
twaróg 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym spodzie

Przygotuj kruche ciasto: 100 gram margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jajko, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki na 25-30 minut. Rozwałkuj je cienko i wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Ser zmiel dwukrotnie, margarynę zmiksuj i wymieszaj z serem. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do masy serowej. Wciąż miksując dodawaj budyń i mąkę ziemniaczaną.
Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą. Przełóż na kruchy spód, piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik wystudź i polej polewą z czekolady (możesz posypać posiekanymi bakaliami).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 27.10.2013 20:50
sernik zawsze smaczny
Krzysztof42 18.01.2012 15:15
bardzo lubię sernik
Seba 22.07.2011 19:28
smaczny
izapozdro 25.02.2011 19:10
lubię serniki
Misiakova 07.02.2011 08:29
zdaje się, ze dziś mam ochotę na sernik :)
PaniMISIOWA 25.10.2010 17:23
Ale apetyczny! Głosik za narobienie mi smaku :-)
kuklik 11.10.2010 17:26
najlepsze ciasto
Margo1 23.09.2010 11:11
Pyszny seniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak